АББА завинаги, ABBA

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

АББА (на шведски: АВВА) е шведска попгрупа, съществувала от 1972 г. до 1982 г. Създадена от Бьорн Улвеус - композитор, вокалист и китарист, Бени Андершон - клавишни инструменти и вокалист, Агнета Фелтскуг - вокалистка и Ани-Фрид Люнгста - вокалистка. АББА е продала 370 милиона албума, което я нарежда на второ място по продажби в Европа след Бийтълс и на четвърто място в света.

История :
Името на групата е съставено от първите букви на собствените имена на четиримата членове (Агнета, Бени, Бьорн, Ани Фрид).
Оригинални, лесно възприемащи се мелодии, поп-аранжименти, сексапилни вокалистки - ето формулата на успеха, която превръща квартета в световна сензация за доста години напред. Разбира се, че успехът се постига с много труд, професионализъм и естествено с късмет. През 1970те години те постигат комерсиални успехи, сравними с тези на „Бийтълс“ през 1960те.
Агнета и Фрида са известни в Швеция няколко години преди формирането на групата. Бени и Бьорн се срещат за първи път през пролетта на 1966 г., но едва в 1970 г. започват да пишат песни като творчески тандем. През 1972 г. шведският музикален продуцент, автор на текстовете на много от песните им след това Стиг Андершон ги ангажира за музика към телевизионни предавания. Двамата се съгласяват и решават да обогатят музиката си с дамски вокали. Те канят да се присъединят към дуета своите приятелки Агнета и Фрида.
През 1973 г. се включват във фестивала на Евровизия с песента „Ring Ring“, но са класирани на трето място. Наградата на Евровизия спечелват на следващата 1974 г. на фестивала в Брайтън, Англия с песента „Waterloo“.
Реализират няколко успешни албума, превръщайки се в мултимилионери. За съжаление личните им конфликти стават творчески, така че в зенита на славата си групата е на път да се разпадне. Това става през 1982 г. И до ден днешен няма официално изявление за това какви са причините за разпадането на групата.
Агнета и Фрида издават няколко самостоятелни албума, които не им донасят успех. Причините за това са много. Тинейджърите слушат друга музика, а старите фенове на групата сравняват самостоятелните проекти на музикантите с тези, издадени от името на АББА. Резултатът е съкрушителен за двете вокалистки. Въпреки имената на известни композитори, поставили подписа си като продуценти, албумите са аранжирани в стилове, доста различни от потреблението тогава. Бени и Бьорн пишат музиката за мюзикъла „Шахмат“.
През 1990те имаше завръщане на интереса към група АББА. В тяхна чест е написан мюзикълът „Mamma Mia“, представян и до момента на световните сцени. През 2000 г. година на групата е предложено да се събере за световно турне при фантастични финансови условия на стойност почти 1 милиард долара. Единственият член от АББА, който категорично отказва, е Агнета. Тя издава албум през 2004 г. Фрида също издава албуми, но на шведски, и то само за скандинавския пазар. Джон Лорд от Дийп Пърпъл я поканва за участие в самостоятелния си албум през есента на 2004 г. Днес легендарното студио „Polar Music“ е закрито, а в музея на шведската култура в Стокхолм се намират, свряни в един ъгъл, китарата на Бьорн и синтезаторът на Бени.

 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню