АББА завинаги, ABBA

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Мама Миа

Островът на АББА
Спокойствие и местни вкуснотии привличат туристи в Егейско море

Една от най-модерните дестинации в Гърция напоследък са Северните Спорадски острови и по-специално най-големият от тях - Скопелос. Заедно с Миконос той е най-посещаваният през 2011 и 2012 г. Славата му тръгна веднага след като мюзикълът "Мама миа" по великите хитове на АББА обиколи света и събра овациите на няколко поколения.
Островът е най-големият от Спорадите, а архипелагът се намира южно от Халкидики в Егейско море, близо до източните брегове на Гърция. За разлика от Скиатос, който се смята за най-"туристическият" от Спорадите, Скопелос предлага тишина и спокойствие, както и възможност да се любувате необезпокоявано на природата. А там тя е запазена във възможно най-чистия си вид. Наричат го още "най-зеления" остров, защото горите заемат над 80% от територията. Плажовете са много и обширни, може да се усамотите без проблем. Някои от тях са покрити с чакъл и дребни камъчета, други - с фин пясък. Има и такива, до които може да се стигне само по море, откъм сушата са непристъпни. Затова може да си наемете лодка от всяко пристанище, която да ви закара дотам и после да ви върне. В северната си част Скопелос излиза на огромен морски парк, който е част от Спорадските острови и където природата е непокътната.
От България да се стигне до острова, е много лесно. С кола се отива до Волос, пътят трае около три часа и половина по перфектна магистрала. Оттам се взема ферибот директно до столицата, която носи същото име като острова. Пътуването трае също три часа и половина и никак не е досадно, защото при пътуването по море времето не се усеща. В Егейско море пък очите радват китните острови, покрай които се минава на път за Скопелос. За предпочитане е обаче, особено при започване на сезона, да си запазите час за ферибота по интернет, за да не чакате в случай, че има много пътуващи. Особено ако отивате само за уикенда, това е задължително, за да не губите нито минута далеч от девствените плажове на малките острови.
Жителите на Скопелос се гордеят, че всичко при тях е абсолютно натурално, био и екологично. Маслините тук са в изобилие и зехтинът присъства почти във всяко блюдо. Основната храна са рибата и морските дарове. Много характерно ястие е т. нар. тиропита - почти досущ като нашата баница. На острова обаче тя се прави както никъде другаде и в Гърция я познават като скопелики тиропита. Тестото се омесва, прави се дебела кора, вътре се слага плънка от сирене, масло, яйце и кисело мляко, завива се и се усуква, за да стане дълга около 15 см и дебела 3-4. След това се пържи в силно нагорещен зехтин. Сиренето също е специално и се прави от мляко от коза, която се отглежда предимно на Скопелос. То има уникален вкус и заради него скопелики тиропита е разпознаваема навсякъде. Въобще островът е известен с уникалните си флора и фауна - като започнеш от козите, сините сливи до прочутия скопеловски мед, който тук се произвежда в големи количества и се изнася в цяла Гърция и по света. Кошерите са сред горите от борове и пинии, а те са в изобилие и са в абсолютно чист екологичен район. В резултат боровият мед има уникален вкус и дори се смята за лечебен. Пчелите са донесени тук от първите заселници на острова.
Ако се чудите какво да си донесете като сувенир от Скопелос, не е зле да си купите няколко бурканчета от прочутия джем от синя скопеловска слива. Също и от меда, малко сирене и, разбира се, характерната керамика. Тя е подобна на тази, която се прави по гръцките острови, но е по-жизнерадостна, с по-ярки и топли цветове. На снежнобелия фон на порцелана ръчно със свежи бои се рисуват цветя, листа и клонки, плодове. Ако си купите такава чиния и я сложите на стената, цяла зима ще си спомняте яркото слънце на Скопелос и блестящата синева на Егейско море.

Кликни върху миниатюрните снимки, за да ги видиш в по-голям размер.

 
 
 

Кликни въху снимката за да видиш галерия от снимки.

 
 
 
 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню